Blog

L’Abu

 

IMG_0622

Vaig conèixer l’Abu el primer dia que vaig anar al taller de l’Ernest un mes de novembre ara ja fa gairebé un any. En el meu imaginari els novembres ja són mesos freds, mesos en què comences a posar-te l’abric. Però a Costa d’Ivori un mes de novembre significa el mes sec, en què bufa el vent del desert i les pluges tropicals donen un respir.

El dia que vaig conèixer a l’Abu feia molta calor i jo suava quan vaig entrar al taller. Com tota la resta em va saludar tímidament i va continuar cosint els pantalons que estava acabant. És molt estrany veure unes tubabu al mig de Bouaké i més dins del teu taller!

Des del primer moment que hi vaig posar els peus, una de les coses que m’agraden del taller de l’Ernest és la barreja d’històries que hi ha en tants pocs metres quadrats, i la de l’Abu és una d’elles. L’Abu té 26 anys i és orfe; va perdre els seus pares durant la Crise. Es va presentar un dia al taller de l’Ernest i li va dir que volia ser costurer, que volia treballar amb ell i aprendre del mestre. Venia amb el cap cot i el cos magolat perquè el seu antic patron li pegava i li pagava una misèria per la seva feina. Això a l’Ernest li va recordar com ho havia passat ell de jove: el seu mestre de costura també el tractava malament i, a més  a més, era molt recelós i tallava les teles d’amagat perquè li feia por que algun dia els seus alumnes en sabessin més que ell. Així que l’Ernest es va prometre a si mateix que ell ensenyaria tot el que sabia a qui li demanés.

Des que està al taller ha après ràpid tot el que l’Ernest li podia ensenyar i ara vol volar sol i obrir el seu propi taller. Nosaltres tenim una barreja d’alegria i tristesa. Tristesa perquè perdem una persona boníssima del nostre equip. Alegria perquè el cuquet de l’emprenedoria que ens va picar a nosaltres també corre pel taller, i això, en certa manera vol dir que ens assemblem encara més del que pensàvem.

Confio que, la propera vegada que torni a Bouaké, l’Abu ja em pugui ensenyar el seu taller i tingui ganes de seguir cosint n’klôwôs!

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet